Bloginterjú

Az oldalon bloggerekkel készült készült bemutatkozásokat, interjúkat találtok. Rengetek hasznos, és új blogot megismerhettek, nem beszélve arról, hogy az egyes blog készítőiről is sok-sok új információt, és érdekességet olvashattok. Elsődleges szempontnak tartom, hogy minőségi, részletes interjúk kerüljenek fel az oldalra. Kellemes szórakozást!

Ismertető

Szívesen olvasnál valakiről egy beszámolót, interjút. Írd meg az ötleted, kívánságod a bloginterju@indamail.hu e-mail címre, és megpróbálom minél hamarabb teljesíteni.

Linket szeretnél cserélni? Megoldható csak írj egy e-mailt a címemre, ebből mind a kettőnknek haszna származhat.

Ha tettszik az oldal, és szeretnéd a következő interjút is elolvasni, akkor vegyél fel a könyvjelzőid közé.

Heti rendszerességgel szeretném megjelentetni az interjúkat, de a publikálás a hét bármely napjára eshet.

Kapcsolat:

e-mail: bloginterju@indamail.hu

msn: bloginterju@indamail.hu

Skype: bloginterju
Chat with me

Az oldal szabályzatát mindenki olvassa el, ezt ide kattintva meg is teheted, de a fenti menüből is elérheted a szabályzatot!


Néhány olvasói visszajelzés:

"Ma bukkantam rá az oldaladra. Jó ötletnek tartom a témát, amolyan hiánypótló."

"Nagyon jó, kezdeményezésnek tartom bemutatni a blogosokat, interjút készíteni velük."

"Valóban jó kezdeményezés, közelebb kerülhetünk így egymáshoz, sőt a mostanában divatos Bloggerigazolvány féle nem tudom mihez jó támpont lehet ez az oldal."

"Egyszer volt már hasonló blog, de megszűnt. Sajnáltam, hogy - a kezdeti lelkesedés ellenére - feladták a srácok, és sajnáltama blog megszűnését is. Remélem, ez a blog életben marad, mi több, felvirágzik. Előre! :)"

Aktuális szavazás

Számláló

Jelenleg ennyien tartózkodnak a blogon:




Összesen ennyi ember látta már a blogot:

Web Design

Összesen már ennyi oldalletöltés volt:

Web Design



Creative Commons License
Ez a a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

Címkék

blog (31) blog.hu (31) blogger (31) bloginterjú (31) gasztro (1) goldenblog (12) interjú (31) interju (11) lászló (1) malackaraj (1) riport (31) róbert (1) szertár (1) zsiros (1) Címkefelhő

2009.08.15. 09:41 bloginterju

A Bloghu nyelvészprofesszora: Nyelvész Józsi a szlengblog írója

Mostani interjúnkban a szlengblog szerkesztőjével, Nyelvész Józsival készűlt interjút olvashatjátok. Rendszeresen megjelenik a címlapon, múlt évben a  A sas leszállt című műsorban hallhattuk a Tiloson, 2009-ben pedig a Goldenblog kultúra kategória díjat is besöpörte!

Nyelvész Józsi valós személye 29 éves, idén lesz 30, viszont nevét egyelőre nem szeretné elárulni.

Gyulabá iWiW profil itt, és Kisnovák iWiW profil pedig erre.

Szlengblog rajongói oldal a Facebookon.

 

Az interjú:

interjublog: Megosztanád velünk, hogy mi is az igazi neved, illetve azt hogy hány éves vagy?

Nyelvész Józsi vagyok, 29 éves srác. Idén már 30 leszek, baszki. Az igazi nevemet nem szokásom kiadni, csak a nagyon szűk család (konkrétan a bátyám), a haverok meg blog-spanok ismerik. Nyelvész Józsi figuráját igyekszem elválasztani a valódi személyemtől, hogy védjem a magánéletem. Általában roma eredetű szleng szavaknál szoktak megtalálni rosszindulatú kommentezők - nem kéne, hogy becsöngessenek, ha érted, mire gondolok. Meg ez így van rendbe', van ez az internetes személyazonosságom, amibe bármikor átalakulok, mint kibaszott horrofilmben. Az vicces, hogy pár spanom a személyemtől függetlenül kezdte el olvasni a blogom, aztán meg nekem is megmutatták, hogy milyen király. Konkrétan Modor Tibi, gyémánt fokozatú tejtestvérem buktatott le. :) Szily László is próbált, de rossz emberre tippelt (Inkei Bence). Szily bátorított a blog.hu-ra való költözésre.

 

interjublog: Mikor, és milyen célból indítottad el a blogodat? Mit szeretnél a blog létezésével elérni? Szeretnéd ha a szleng szavag használata kitörlődne az emberek tudatából? Mi a célad a bloggal? -bemutatni azt hogy a szleng szavak használata mennyire primitív dolog? Vagy inkább azok összegyüjtése és azok jelentésének megértése a cél?

2006 február 26-án tettem ki a "bejön" szócikket. Eredetileg legalapabb HTML programozgatást akartam gyakorolni, ahhoz kellett valami tartalommal rendelkező szájt. És ha már kellett tartalom, akkor írtam pár szleng-definíciót, érted.

"Szeretnéd ha a szleng szavak használata kitörlődne az emberek tudatából?", hát ezt nem vágom, mért gondolod. Szerintem a szleng a nyelvi korpusz egyik legértékesebb része. Ha belegondolsz, hogyan fejlődhetne természetesebben a nyelv, mint alulról felfelé irányuló megújulással? Sok éve például a "kaja" szó egy hardcore jövevényszó volt, cigány eredetű ráadásul. Hasonlóan a "bevállal" szót sem egy tudományos bizottság vezette be. Ma már ez a két szó akár a legnagyobb portálok vezető cikkeiben is előfordul. Ahogy a szabályzatomban is írom, a blogom célja a modern magyar szleng jelentéstani feltérképezése, a nyelvi (ön)művelés és a magyar nyelv fejlesztéséhez való hozzájárulás. A nyelvi információt a Szlengblog igyekszik szakkifejezések és egyéb sallangok nélkül, szórakoztató formában átadni.

 

interjublog: Mit szólsz ahhoz, hogy te nyerted a 2009-es Goldenblog verseny kultblog részét. Számítottál rá? Nem "csúnya" a blogod tartalma egy ilyen címhez?

Gondoltam rá, hogy esetleg megnyerem, de arra számítottam, hogy a HVG álszent lesz. Alapvetően nem hiszek az offline témákban, újság, stb, mivel megvannak a saját kötelékeik, a velük szemben támasztott elvárások. Szóval nem sértődtem volna meg, ha egy XY könyv- vagy színházblog nyeri a kategóriát. Nagyon kellemeset csalódtam viszont a HVG-ben, és nem azért, mert pont én vagyok a Szlengblog írója. A döntésük szerintem nagyon bátor, mert nem feltétlenül mindenki vágja le rögtön, miről szól a blogom. Egyszerűbb arcok első ránézésre vehetik akár mocskolódásnak stb. Én a jelentéstani valóságot térképezem, egy elég erőszakos, az élet által inspirált kerettörténetbe foglalva. Ha "csúnya" a blogom, akkor a valóság a "csúnya", amit az leképez, ha érted, hogy mondom. :)

 

interjublog: Meddig szeretnéd még a blogolást folytatni, egyedül csinálod vagy segítenek benne ismerősök, barátok?  Nem gondoltál arra, hogy megosztod egy kicsit a munkát az egyik ismerősöddel/barátoddal? Valami újítás? 

Egyedül csinálom, ezt elég sokan félreértik. Sokan gondolják úgy, hogy több személy rejtőzik a Nyelvész Józsi név mögött, de valójában magányos farkas (kőkemény modorosság ez a kifejezés is) vagyok. Viszont rengetegen küldenek emaileket, nagyon jó szleng-javaslatokkal. Az igazán hardcore arcok konkrét példamondatokat is írnak hozzá, az eredeti szereplőkkel. Vannak visszatérő szleng-beküldők, akik jó szigorúan küldik neki, például Zsírfeka, Nathanp, Modor Tibi, de simán van még vagy tíz rendszeres csóka, akik most lehet, hogy nem jutnak eszembe, de ha sértve érzed magad, küldj már egy emailt, és szerintem beteszünk ebbe az interjúba, érted. Sokat köszönhetek a beküldőknek, ma már a blog egy jó részét ezekre a szlengforrásokra alapozom.

Megosztani nem akarom a munkát, van egy elképzelésem, milyen lesz a blog, és nem akarok senkivel sem alkudozni erről, érted.

Újítás annyi lesz, hogy több fénykép, iWiW / Facebook aktivitás, életrajzok megjelenése. Szívesen posztolok a Szlengblogon kívül más blogba is, ha van rá időm, Modor Tibi / Nathanp vonalon - bár ez nem tudom, újításnak számít-e. Ez inkább az ő blogjaikra új téma, nekem kaláka. Hatalmas spánok vagyunk.

 

interjublog: Honnan "vadászod" össze ezt a rengeteg szleng szót? Internetről, az életből?

Nem burokba születtem, ha érted, mire gondolok. :) A legtöbb szleng és történés, amiről írok, személyes vonatkozású. Ahogy fent írtam, az emailekből rengeteg javaslat érkezik, én meg igyekszem kiválasztani a legjobbakat.

 

Milyen az átlagos napi látogatottságod? Hányan látogatták meg a blogodat összesen? Milyen visszajelzéseket kapsz az olvasóidtól?

Egy átlagos napon 2-4000 egyedi látogató, de volt már 15000 is. Hamarosan egy éve lesz, hogy költöztem blog.hu-ra, és egymillió látogatót tippelek, amikor betöltöm ezt az egy évet. A visszajelzések faszák, pont nemrég töltettem ki az ólvasókkal egy felmérést, elég sok megjegyzés érkezett, pl "Nagyon király oldal. Minden nap nézem, többször is. Ezzel baszom el az időt a munkahelyen."

 

interjublog: Melyik intézményben, tanulsz és mit? Most hol dolgozol? Ha tanulsz akkor milyen eredménnyel?

Jó tanuló voltam, elsősorban az angol meg a német ment. :) Mivel több, mint tíz éve érettségiztem, hat éve diplomáztam, az iskola bőven letudva, nem is nagyon akarok semmit se csinálni ezügyben. Dolgozni a legjobb, öcsém, pénzt is adnak, jobb, mint diákoskodni.

A jelenlegi munkahelyem nevét és címét, a nevemmel és lakcímemmel együtt egyelőre megtartom, ha nem haragszol. :)

 

interjublog: Származott már bevételed a blogozából?

Hát az pont nem. Annyira nem is vagyok rácuppanva, bár a pénz jó, de nem nagyon akarom üldözni.  Amúgy is nagyon nehéz dellát csiholni ezzel, érted.

 

interjublog: Milyen kiadásaid vannak a bloggal kapcsolatban?

Csináltattam sablont hozzá, a Népkert kft-vel. A blogod olyan, mint a kocsid, áldozni kell rá.

 

interjublog: Egy-egy bejegyzés megírása mennyi időt vesz igénybe? Miért? Mennyi időt tötltesz/foglalkozol naponta a blogoddal?

Napi legalább egy órát tolom, hétvégén többet. Néha tíz perc alatt megírom, néha egy órát ülök egy bejegyzés felett. A legtöbb időt a szleng kifejezés kiválasztásával töltöm. Elég érdekes? Jól vág a háttértörténetbe? Mennyire nehéz a definíciót megírni hozzá? Ezeket a kérdéseket néha fél órán keresztül mérlegelem. A meghatározás írása megint elég sok idő, rendszerint az Interneten utánanézek, hogy jól ismerem-e az adott szó jelentését (szinte mindig pontos képem van róla, de azért nem árt). Ezzel megint csak félóra elmehet. A példamondatok a legegyszerűbbek, rendszerint a múltamból inspirálódom.

A kommentek egy külön téma, mostanában rákaptam a munkahelyről való kommentezésre, néha még értekezleten is.

 

interjublog: Ha kapsz egy-egy durvább kommentet, olyankor mit reagálsz. Visszavágsz, vagy hagyod hagy, gyakorolja a szleng nyelvet? Moderálni milyen gyakran kell, szoktál? Mennyire vagy "szigorú"?

Ilyen ritkán van, általában tudják az emberek, hogy mit várhatnak a Szlengblogtól. A valamennyi flamernek, aki akad, több altípusa van:

 

Etimológia-fan

Na, ez az a csávó, amelyik azt hiszi, hogy nekem kötelességem levéltárakban ülve kikutatni az adott szavak eredetét. A blogszabályzatomban nagyon világosan megmondom: "A jelentéstannal szemben az etimológia nehezen bizonyítható, egzaktsága megkérdőjelezhető. Létezik 2-3 elmélet egy adott kifejezésre, amelyek közül mindegyiknek vagy egyiknek sincs valóságtartalma. Etimológia nem, vagy csak nagyon kevés lesz. Ha van infód egy adott kifejezés eredetéről, kommentben megoszthatod."

Ugyanez a fajta néha felhozza az egyik blog-spanomat, a rapnyelv.hu-t, hogy, hát így kéne, Józsikám. A blogom célja más, csak nem fogja a mókus. Ennek néha küldök egy orros szmájlit: :-), de ennyi. Ártalmatlan.

 

Fajgyűlölő

Kurvára ki van a fasza, hogy minden héten akad roma eredetű szó a Szlengblogon. Ritkán bukkan elő, gyanúm szerint az indexes címlapokról érkezik. Rendszerint javasolja, hogy változtassam meg a blogom címét Cigányvakerra, vagy ilyesmi. A fent említett "kaja" és a rengeteg egyéb roma eredetű kifejezést, a latin, német és szláv eredetűekkel együtt magánéletében valószínüleg minden probléma nélkül használja. Ennek persze alapból becsicskulok, nagyon félek. Kitiltás ritkán van, egyszer zsidó témában kellett, de inkább küldettem mindenkivel két szlenget / fő az emailemre, cserébe nem tiltottam ki őket. Vágom, nem egy nagy ajándék nekik, de pont annak a flamezésnek relatíve jó vége lett.

 

Az irigy srác

Na, ennek általában nincs jó vége. Talán ez a legritkább típus, de a legkitartóbb. Ahelyett, hogy azt mondaná, hogy "minden nap posztolsz, néha többet is, igyekszel, Józsikám, kapd be a faszom", a színvonal eséséről beszél, és a blog kifulladásáról. Nem sokkal a Goldenblog odaítélése után volt egy ilyen támadás, de biztos csak véletlenül jött ki úgy az időzítés. Ennek is csak a faszomat küldöm a fülébe, meg általában egy kitiltást, mert ez egy okos fajta. Manipulál, megpróbálja a kommentezőket a saját oldalára állítani. Majd az ilyen, ha felmutat egy rendszeresen frissülő, olvasható blogot, akkor esetleg nem tiltom ki, de amúgy se biztos, csak szélsőséges esetekben. A goldenblog utáni pont ilyen volt.

 

bloginterju: Ha nem a szleng nyelvel, foglalatoskodsz, akkor mivel szoktál lazítani, mi a hobbid, mit csinálsz szívesen? Miért szereted ezt csinállni?

Románulok meg donaldkacsázom otthon, ha meleg van. Netezek, mintha kéne, Nem szívesen megyek a pecónál sokkal távolabb.

 

interjublog: Milyen kilátásaid vannak a jövőre tekintve, akár a bloggal kapcsolatban, akár a saját magaddal, hol akarsz dolgozni, tanulni. Külföldön szerencsét próbálnál? 

Külföld pipa, amúgy meg borítom neki a munkahelyemen. Nagyon szeretem az iparágat, amiben tevékenykedem, és szeretnék minél többet tanulni róla, és jobbnak, ügyesebbnek lenni minden egyes nap, mint a börtönben. :)

 

interjublog: Mostanában egyre divatosabb a blogtalálkozó. Tervezel valami hasonlót?

Nem, talán valamelyik blog-spannal közösen, ha leszervezi az egészet, és nekem csak elmennem kell. Mint feljebb írtam, nem szívesen hagyom el a lakást. Nekem itt, a négy fal között lenni a legnagyobb szórakoztató-center.

 

interjublog: Vannak támogatóid, szponzoraid?

Nincsenek, nem is kerestem eddig. A blog.hu hirdetési modellje nem engedi a közvetlen szponzorkodást (pl állandó logó a fejlécben). Laptopot sem kaptam senkitől, de ha egy gékartonos cég adni akar egy MacBook Pro-t, akkor írjon a szleng (féreg) gmailre. :) Elég régi a laptopom, ha értitek, hogy gondolkodom erről.

 

interjublog: A környezetedben tudják, hogy te vezeted ezt a bogot, mit szólnak hozzá? Aki tud róla, az mennyire támogatja a kezdeményezésedet?

Feljebb írtam, család (bátyám), spanok tudják, néhány munkatárs is. Nem vágom, ki mennyire érti a blog célját, sok embernek ez olyan, mintha egy nem nélküli aliennek magyaráznád a kúrás örömeit (és ez teljesen rendben van, én sem érzek át sok dolgot: utcán zenélést backpackelést, síelést, teljesen ok). Jellemzően minél közelebbi span valaki, annál jobban érti a blog küldetését. Úgy érzem, mindenki támogat, aki tud róla, elsősorban az eddig elért olvasói és újságírói visszajelzések miatt.

 

interjublog: Bármi mást meg szeretnél osztani az olvasókkal?

Olvassatok, gecaú. Ezt küldöm nekik, sok szeretettel!

-Köszönjük :-))

 

Oldal ajánló:

A Szlengblog a magyar nyelv (és ezzel együtt kultúra) blogja, alulnézetből. Pár tokodi főfasz, a feltörekvő senki (Kisnovák), az öreg, ötvenkilós, de megfelelően erőszakos állat (Gyulabá), és egyéb tokodi arcok kalandjait követem a háttértörténetben. Ott van például a Kungl Timike, akit persze mindenki lekúr, még a kisegítős Tónió is, meg a Búzási Pali. Jah, beceneve Paolító, éljen a dolce vita, érted. A tag, miután ittasan halálra gázol egy táti fogyatékos csávót, és kijön a Baracska beachről, Írországba menekül. Tasnádi Kálmán és Dénes, a két vállalkozó, mindig csak a lóvén jár az eszük. A valóság által ihletett történet ez, és persze elég kevés pátosszal beszélnek a formák, ha érted, mire gondolok.

Az én nevem Nyelvész Józsi, és küldöm neki a blogot, mintha kéne. 

 

 Mi adunk a véleményedre, ne felejsd el leírni!

Nézd meg az oldalt: szleng blog

 

---Ajánló a régebbi interjúk közül---

Olvastad már? Utcaszociológia - uccaszoc.blog.hu

7 komment

Címkék: blog blogger interjú blog.hu riport goldenblog bloginterjú


A bejegyzés trackback címe:

https://bloginterju.blog.hu/api/trackback/id/tr421310697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.15. 11:23:49

Helyesen: "egyelőre nem szeretné elárulni" - bocs :-))

Jóskám, állat lett, főleg a kategorizálások tetszenek.

Az irigy srácnál a legaljasabb húzás az, amikor olyannal állít párhuzamba - a másikat hozva ki győztesként - aki köztudottan haverod, ezzel is megpróbálva a jó kapcsolatot aláaknázni.

A bloginterjú meg nagyon szép kezdeményezés, ha már "odafönt" (mutogatok) nem viszik túlzásba a dolgot, wenn ihr wisst, was ich meine.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.08.15. 13:20:45

@Modor Tibi: "Az irigy srácnál a legaljasabb húzás az, amikor olyannal állít párhuzamba - a másikat hozva ki győztesként - aki köztudottan haverod"

Alap! Aztán ha kibaszod a gecibe, még akkor is ő győz, mert te lettél a paraszt, érted. :)

Ja, bloginterju, ecsécském, kis visszajelzés tőlem is (ha elfogadod) : "Mielőtt ide nem illő, csúnya hozzászóláson törnéd a fejed, egy kis infó rólad" - ez nagyon kell? Engem idegesít. Aki beszólni akar, az megteszi amúgy is, vagy letrackeled, hol lakik a csávó, aztán megvered? :)

bloginterju 2009.08.15. 13:33:53

@Nyelvész Józsi: Ez jó:)

Egy kis elriasztás, nem szeretném, hogy csúnyákat írogassanak, ha nem szégyelli akkor írja le nyugodtan:)

Azért remélem annyira nem zavaró, aki pedig "ide nem illő, csúnya hozzászóláson törné a fejét" azt meg zavarja nyugodtan, hiszen ez a célja :-)

UI: Nyugodtan írjon mindenki a szabályok figyelembe vételével. Szívesen olvasok visszajelzéseket!

mbenedek 2009.08.15. 21:40:54

@bloginterju: nekem sem tetszik ez a nagy-testvér fíling.
Már majdnem újra regisztráltam, és anonym proxyn keresztül tolom. A figyelmeztetés kicsit olyan mint a magyar jogszabályok - a jóembereket cseszteti, a rossz emberek viszont simán meg tudják kerülni

kreenep (törölt) 2009.08.16. 18:25:26

Tanulságos interjú volt ez, öregapám. Nyelvész Józsit most egy kövér, szemüveges csókának képzelem, aki a sörhasáról az egész nap felgyülemlett chips morzsákat söpri a billentyűzetbe, majd büffent egyet. :-) További jó szlengeket kívánok bébi!

ndydck 2009.08.16. 22:55:25

Hát borítsad is neki apácska, irigyeket meg le kell szarni. Konkrétan onnan tudod, hogy jól csinálod, h vannak ilyen férgek. (persze nálad még a modor tibi is jobb ;-))

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.08.17. 10:47:02

józsi szövegénél már csak modortibi profilképe jobb, esküszöm.
süti beállítások módosítása