Bloginterjú

Az oldalon bloggerekkel készült készült bemutatkozásokat, interjúkat találtok. Rengetek hasznos, és új blogot megismerhettek, nem beszélve arról, hogy az egyes blog készítőiről is sok-sok új információt, és érdekességet olvashattok. Elsődleges szempontnak tartom, hogy minőségi, részletes interjúk kerüljenek fel az oldalra. Kellemes szórakozást!

Ismertető

Szívesen olvasnál valakiről egy beszámolót, interjút. Írd meg az ötleted, kívánságod a bloginterju@indamail.hu e-mail címre, és megpróbálom minél hamarabb teljesíteni.

Linket szeretnél cserélni? Megoldható csak írj egy e-mailt a címemre, ebből mind a kettőnknek haszna származhat.

Ha tettszik az oldal, és szeretnéd a következő interjút is elolvasni, akkor vegyél fel a könyvjelzőid közé.

Heti rendszerességgel szeretném megjelentetni az interjúkat, de a publikálás a hét bármely napjára eshet.

Kapcsolat:

e-mail: bloginterju@indamail.hu

msn: bloginterju@indamail.hu

Skype: bloginterju
Chat with me

Az oldal szabályzatát mindenki olvassa el, ezt ide kattintva meg is teheted, de a fenti menüből is elérheted a szabályzatot!


Néhány olvasói visszajelzés:

"Ma bukkantam rá az oldaladra. Jó ötletnek tartom a témát, amolyan hiánypótló."

"Nagyon jó, kezdeményezésnek tartom bemutatni a blogosokat, interjút készíteni velük."

"Valóban jó kezdeményezés, közelebb kerülhetünk így egymáshoz, sőt a mostanában divatos Bloggerigazolvány féle nem tudom mihez jó támpont lehet ez az oldal."

"Egyszer volt már hasonló blog, de megszűnt. Sajnáltam, hogy - a kezdeti lelkesedés ellenére - feladták a srácok, és sajnáltama blog megszűnését is. Remélem, ez a blog életben marad, mi több, felvirágzik. Előre! :)"

Aktuális szavazás

Számláló

Jelenleg ennyien tartózkodnak a blogon:




Összesen ennyi ember látta már a blogot:

Web Design

Összesen már ennyi oldalletöltés volt:

Web Design



Creative Commons License
Ez a a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

Címkék

blog (31) blog.hu (31) blogger (31) bloginterjú (31) gasztro (1) goldenblog (12) interjú (31) interju (11) lászló (1) malackaraj (1) riport (31) róbert (1) szertár (1) zsiros (1) Címkefelhő

2009.08.10. 06:00 bloginterju

Az Apple hírek és kütyük királyai, Szűcs Ádám és Magyarósi Csaba

Kedves olvasók, ezen a héten egy méltán híres blog nagyszerű íróival készült interjút olvashattok.
Akár ikrek is lehetnének... Hiszen csak alig egy nap korkülönbség van kettőjük között. Mi több, ebben a hónapban van a születésnapjuk is.
Ezúton is kívánunk nekik boldog születésnapot!

Szűcs Ádám (27 éves) az iwiw adatlapját ide kattintva érhetitek el.

Magyarósi Csaba (27 éves) az iwiw adatlapját ide kattintva tekinthetitek meg. 

De nem is szeretnék többet elárulni, olvassátok hát az interjút:

 

bloginterju: Mikor, és miért hoztátok létre a blogot, mi vele a célotok?

SZA: Tavaly januárban jött az ötlet. Áztunk a termálvízben Zalakaroson, ittuk a portóit és szívtuk a kubai szivart, és akkor - mint két szicíliai gengszter - elmondtuk egymásnak, hogy milyen szívesen olvasnánk egy olyan Appletematikájú blogot, ami kimondottan a cupertinói termékekkel foglalkozik, ugyanakkor humoros és szókimondó. És ha már nem olvashatunk ilyet, hát akkor írjunk egyet, mondtuk.

MCS: Az egész nagyon spontán volt, pihenés közben egy rakás gondolat eszébe jut az embernek, ez viszont még jónak is tűnt. Hazaérkezés után beregisztráltuk az Appleblog.blog.hu-t, aztán elkezdtük feltölteni az anyagokat.

 

bloginterju: Miért pont apple blog, lehetett volna windows is :-) ?

MCS: Magyarországon alig akad igazi maces. A legtöbben pc-n kezdtünk, azon szocializálódtunk, azt próbáltuk meg elfogadni hosszú éveken keresztül. Van, akinek ez sikerül, nekünk nem: megváltásnak tűnt áttérni a Macre. Mivel az Apple termékeit elég hamar megszerettük, adta magát az ötlet, hogy arról írjunk blogot.

 

bloginterju: Meddig szeretnétek még folytatni a blogolást, esetleg valami fejlesztés, újítás várható? Hányan fejlesztitek az oldalt? Milyen jövőt szántok a blognak?
SZA: Természetesen életem végéig kitartóan, halált megvető bátorsággal blogolok, amennyiben ennek a technikai és egyéb feltételei meglesznek - terveim szerint - száz év múlva is. Bloggerigazolványom már van, így aztán a hatóság sem tehet semmit. Összesen ketten vagyunk az oldal indulásától kezdve, és terveink szerint ez így is marad. Hogy milyen jövőt szánok a blognak? Egyre több olvasót, és egyre jobb közösséget. Ennél többet nem is lehetne kérni, a többi jön magától.

MCS: Nem tudom, mi lesz öt, vagy tíz év múlva, vannak pillanatok, amikor úgy érezzük Ádámmal, hagyni kéne a francba az egészet. Szerencsére ezek a pillanatok nem egyszerre ütnek rajtunk, így tudjuk egymásban tartani a lelket, de valóban fárasztó tud lenni, amikor hónapokon át nincs egyetlen szabad hétvégéd se. Szerencsére az írás örömöt okoz, és a közösség is van olyan jó, hogy érdemes legyen írni, úgyhogy egyelőre még biztos nincs veszélyben az Appleblog.

 

bloginterju: A rengeteg hírt, információt honnan szeditek össze?
MCS: Két pillérre támaszkodunk, ami rögtön három: nézzük a külföldi híroldalakat, a nagyobb site-okat és a kisebb, tematikus blogokat is, valamint igyekszünk első kézből is információt szállítani. Utóbbi a hazai fejlemények kinyomozásából, saját tesztekből áll, de itt van rögtön a harmadik láb is, a szubjektív benyomások, vélemények megfogalmazása. Utóbbiak nem feltétlenül hírszerű anyagok, de növelik a hozzáadott értéket, és jellemzően fékevesztett gyűlölködésre adnak okot az Index címlapról a blogra tévedt olvasóinknak, ami nagyon szórakoztató, bár energiapazarlásnak tűnik. 

 

bloginterju: Mennyi az átlagos napi látogatottságotok, illetve eddig hányan látogatták meg az oldalat?

SZA: Júniusban átlagosan napi 8-9000 oldalletöltésünk volt, amit napi 4000 látogató hozott össze. Természetesen nagy bejelentések előtt, exkluzív anyagok megjelenésekor ennél jobbak az eredmények, akár napi 20-25 ezer oldalletöltés is összejön. Az oldal indulása óta az összes oldalletöltés 2,7 millió volt.

 

bloginterju: Származott már bevételetek a blogolásból? Milyen kiadásaitok vannak a bloggal kapcsolatban?

MCS: Kiadásunk nincs, az időnket adjuk a blogba, naponta ketten együtt körülbelül két órát, persze ez a szám folyton változik. Amíg észrevehetetlenek voltunk, magunk csináltunk mindent, amióta van reklámereje az oldalnak, bartelben szervezzük a fejlesztéseket, például hirdetési felületet adunk dizájnért fejébe - rövidesen meg is ismerhetitek az átalakított oldalt. A kérdés első részére válaszolva igen, volt már bevételünk az oldalból, szerencsére egyre több az érdeklődő, pedig az elején tényleg nem is gondolkodtunk anyagi haszonban. Egyet azonban már elhatároztunk: amint a blog havi bevétele eléri a 100 ezer forintot, veszünk egy Gere Kopárt, és elfogyasztjuk. Annyit elmondhatok, hogy még a boltban vár minket a bor, de ha minden jól megy, még az idén megihatjuk

 

bloginterju: Egy-egy bejegyzés megírása mennyi időt vesz igénybe, utánajárással együtt? Hol volt a legextrémebb hely ahol bejegyzést írtatok?

SZA: Ez nagyon változó. Vannak tizenöt-húsz perc alatt összedobott posztok, de vannak olyan bejegyzések, amik mögött hosszú telefonálgatások, levelezgetések vannak, vagy éppen személyes találkozókon kérdezünk rá a pletykákra Apple-közeli embereknél. Ezeknél nem lehet felmérni a tényleges elkészítési időt. Legextrémebb hely? A legjobban a tavalyi iPhone-debütásását élveztem, gyakorlatilag egy jó kis bulin vettem részt, ahol fél óránként elővettem a laptopomat, írtam néhány sort, majd visszamentem a tömegbe.

MCS: Legextrémebb hely? Nem volt semmi különös, úgy értem sosem írtam postot harci kutyák elől menekülve egy indián rezervátumban, de a Szilícium Völgyből, két saroknyira Steve Jobs házától például izgalmas volt elővenni a laptopot, és megírni, hogy ott jártam. Egyébként rendszerint külföldről is rá szoktunk nézni az oldalra, szóval a fél világot körbeblogoltuk már

 

bloginterju: Hány bejegyzésed van jelen pillanatban?
SZA: Ezt nehezen tudnám megmondani, mivel több mint egy évig közös néven írtunk a blogra, de nagyjából a bejegyzések felét én készítettem. Ez körülbelül 600-650 posztot jelent.

MCS: Akkor nekem marad a másik fele, de Ádám bizonyára úgy gondolja a szíve mélyén, hogy ő valamivel többet írt.

 

SZA: Folyton ezzel hecceljük egymást. Emlékszem, a blog indulásakor Csaba írt többet, de tény, hogy mostanában túl sokat utazgat... Persze ha Cupertinóba megy (amire nemrég volt példa), azt nem bánom.

 

bloginterju: Milyen operációs rendszereket használsz, és melyiket ajánlod. Miért jobb az egyik mint a másik?
MCS: a gépemen Mac OS X Leopard van, a munkahelyemen Windows XP. Természetesen az előbbit ajánlom, a másikat csak muszájból használom, de hogy miben látom a két operációs rendszer közti különbséget, abba most nem mennék bele: elég, ha az Appleblogon kezdődik flamewar, a te blogodat inkább megkímélnénk.

SZA: Mac OS X Leopard és Tiger (laptop és Mac mini). Mindkettőn futtatom Parallels-szel a Windows XP-t, munkahelyi okok miatt. A Mac minin fent van még egy teljes verziós Windows XP a barátnőmnek, hogy az AutoCad Civil 3D elfusson valamin.

 

bloginterju: Kaptatok már durva hozzászólást? Mit reagáltatok rá?

SZA: Néha előfordul, hogy értelmetlenül, átgondolás nélkül, sokszor személyeskedő hangvételű hozzászólást kapunk. Ilyenkor általában megvárjuk, mit reagál a közösség, hiszen az állandó olvasók, kommentelők távol tudják tartani azokat, akiket valójában nem is érdekel a blog. Ha durva és személyeskedő hozzászólás érkezik, megkérjük az illetőt, hogy váltson hangnemet, ha nem hagy fel vele, kénytelenek vagyunk kitiltani. A cél az, hogy a posztok a kommentekkel együtt alkossanak egy kerek egészt, amibe nem fér bele az anyázás.

MCS: Talán Bede Márton mondta, hogy még nem látott olyan blogot, amiben a kommentek hozzáadtak volna a termék minőségéhez, amire talán Angelday válaszolta, hogy márpedig a Plastik például olyan. Hát az Appleblog is, amire nagyon büszke vagyok, létrejött ugyanis egy olyan közösség, amelyik érdemben tud vitázni egymással. Nem a vélemények azonosságáról, hanem a kulturált hangnemről van itt szó. Az ilyesmi azonban valóban ritka kincs, amire vigyázni kell: ha valaki személyeskedve, megalapozatlanul anyáz, egyetlen esélyt kap, aztán kitiltjuk. Ha változtatni tud a stíluson, és érdemi vitát folytatva közli, hogy az Appletermékek rosszak, akkor természetesen maradhat, sőt, még örülni is fogunk a vélemények ütközésének.

SZA: A kedvenc kommentemre pontosan nem emlékszem, de a lényeg, hogy az illető le akarta szólni az Appletermékeit, ezért rákeresett a Macekre, hogy a fikázás előtt gyorsan felszívjon némi ismeretet. Pechje volt, mert egy öt-hat éve tönkrement bolt online oldalát nézte meg, és felháborodva közölte, hogy elmaradott terméket árul az Apple vagyonokért.

 

bloginterju: Melyik intézményben, tanultok / hol dolgoztok? Milyen végzettségeitek vannak, mik az erősségeitek az informatika terén?

MCS: A Szegedi Egyetemen tanultam magyar-kommunikáció szakokon, lassan hat éve az Indexnél dolgozom. Az informatikával körülbelül tíz évesen kezdtem el ismerkedni, 12 évesen kaptam meg az első pc-met, egy 486 DX2-66-ot 4 megabájt memóriával, 420 megabájtos vincseszterrel, hangkártya nélkül. Imádtam. A többi gépemre már nem emlékszem, de azokat már én raktam össze, és körülbelül húszéves koromig kimondottan örömöt okozott a folyamatos fejlesztés, gépépítés. Aztán egyetem, meg csajozás, meg munka mellett egyre kevésbé szórakoztatott ez az időtöltés, és egyre vonzóbb lett a Mac letisztultsága, egyszerűsége, úgyhogy pár évvel később vettem is magamnak egyet, de a pc-s hardverek a mai napig érdekelnek - főleg, mert az Apple gépeiben is ugyanazok az alkatrészek vannak.

SZA: Olvasószerkesztő vagyok egy Origo-közeli magazinnál. Időnként írok is oda.  Egyébként informatika szakirányú műszaki menedzser diplomám van, és nem, nem szégyellem. Rengeteget tanultam az iskola melletti kocsmákban.

 

bloginterju: Ha nem éppen a blogotokat írjátok akkor mivel foglalatoskodtok (mik a hobbiaitok?)
SZA: Amatőr szinten zenélgetek, kutyát sétáltatok és momentán lakást felújítok. Amikor több időm volt (néhány hónapig csak a bloggal foglalkoztam), a komoly írással is megpróbálkoztam, amit ma is nagyon szeretek csinálni, ha időm engedi.

MCS: Szabadidőmben amennyire lehet, távol tartom magam az informatikától. Inkább szórakozni járok a barátnőmmel, barátaimmal, előszeretettel keresem fel a legjobb hazai éttermeket, vagy készítek el finom recepteket például a Bűvös szakács vagy a Malackaraj útmutatásai alapján. Gyakran járok kiállításokra, sokat utazom külföldre, de bejártam Magyarországot is. Amikor meg végképp sok szabadidőm van, dél-amerikai mágikus realistákat olvasok nagy lelkesedéssel.

 

bloginterju: Milyen kilátásaitok vannak, hol akartok tanulni vagy dolgozni, vagy megtaláltátok már a nektek megfelelő foglalkozást? Esetleg külföldön szerencsét próbálni?

SZA: Az újságírás teljes mértékben nekem való foglalkozás, korábban dolgoztam más területeken is, de igazából a kreatív munka köt le. Mint a magyar nyelvet munkaköri kötelességből használó nem tervezem a külföldi kiruccanást, legfeljebb nyaranta. Olyan szintem sem angolul, sem németül nem tudok, hogy kinti laphoz szegődjek el. Annyira viszont igen, hogy utánajárjak a dolgoknak, és magyarul megírjam. Azt meg csak remélem, hogy szórakoztatóan.

MCS: Korábban volt olyan tervem, hogy megpróbálkozom valamivel külföldön, aztán a kicsapongó éveim után komoly kapcsolatom lett, majd szerethető állásom, úgyhogy maradtam. Az indexes munkám amennyire lehet, kielégít, nem gondolom, hogy Magyarországon van olyan lap, amelyiknél szívesebben dolgoznék. Időközben aztán meg is szerettem a hazai légkört annak minden hülyeségével együtt, és egyre biztosabban érzem, hogy más országban nem tudnám már igazán otthon érezni magam: ezt a helyet, az itteni játékszabályokat ismerem, sőt, a magam módján kedvelem is őket. De természetesen, mint minden újságíró, én is szeretnék egy nap valódi írással foglalkozni, de ahhoz még nagyon sokat kell tanulnom általában az emberről, és persze magamról is.

 

 És vegül néhány bónusz fénykép, Ádámról:

 

És Csabáról (Igen jól látjátok,Steve Jobs háza előtt készült a fotó :-) ) Oldal ajánló: Ha mindig naprakész újdonságokat és híreket szeretnél olvasni az apple varázslatos világából, akkor ez a blog neked való. Az Apple jó. Az Apple szebbé teszi az életed. Az Apple megnyitja a szívcsakrádat.

 Mi adunk a véleményedre, ne felejsd el leírni!

Nézd meg az oldalt: apple blog

 

---Ajánló a régebbi interjúk közül---

Olvastad már? - Gál mihály: BKVfigyelő, MAVfigyelő

7 komment

Címkék: blog blogger interjú blog.hu riport goldenblog bloginterjú


A bejegyzés trackback címe:

https://bloginterju.blog.hu/api/trackback/id/tr261298103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tammasibela 2009.08.10. 15:06:17

Nem is csodálkozom, hogy inkább az apple mellett teszik le a voksukat... Az apple megnyitja a szívcsakrádat... :D:D

------------------------
medkit.hu

Kopcsó 2009.08.10. 21:44:01

Jah, tetszett az interjú. Innentől végre archoz tudom kötni az írásokat.

Ami jó.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2009.08.10. 22:25:58

én is nagy apple buzi vagyok, szóval megértem őket.

Jó olvasni a blogok mögött álló emberekről is. Valahogy másképp képzeltem el őket.

valakitalánvagyok 2009.08.11. 15:39:58

ennyire rusnya házban lakik jobs???

bloginterju 2009.08.13. 07:06:21

Köszönjük, ha tetszik:)

Hát, valóban nem a legszebb darab a háza, de ki tudja, talán van egy másik valahol, ez meg csak egy álca:)

Egyébként Bill Gates háza, azért első ránézésre komolyabbnak tűnik, hűleg hogy egy tó/tenger partján fekszik.

www.metacafe.com/watch/795772/bill_gates_house_wow/

Magyarósi Csaba 2009.08.13. 11:52:00

@valakitalánvagyok: nem tűnik különlegesnek a kép alapján, de élőben pont úgy néz ki, mint a tökéletes otthon: nem túl hatalmas, de azért bőven elég nagy, barátságos, kellemes, és egy olyan környéken van, ahol a növényzettől édeskés szaga van a levegőnek. szóval kérdés nélkül elcserélném a sajátomra, csak sajnos rossz földrészen van.
süti beállítások módosítása